Musik väcker känslor

Att musik kan väcka känslor vi inte ens själva är medvetna om kan nog de flesta vara överens om att det stämmer.

Vem har inte någon gång gråtit för att en ballad kanske väckt olyckliga kärleksminnen till liv? Eller en sång som kan locka tårar till ett minne förknippat med just den sången? Kanske har den framförts eller spelats vid ett speciellt tillfälle, exempelvis bröllop, dop eller begravning. Musiken kan vid sådana tillfällen väcka känslor som är förknippade med just de tonerna.

Att inte någon gång på något sätt blivit berörd av någon form av musik kan tyckas fattigt ur en personlig synvinkel. Vi äger känslor för att kunna få ha frihet att få utlopp för dessa. Hur skulle vi människor annars må? Ingen mår bra av att stänga av eller att låta känslor vara instängda. Med musik som tilltalar den enskilde individen som lyssnar kan både utlopp för sorgliga och lyckliga känslor få visa sig, vilket främjar till människors välmående och på sikt en sundare kropp.

Att få vara ett med musik är väl en underbar känsla! Att lyssna på tempohöjande och glad musik för att komma i feststämning är det väl ändå ingen som aldrig gjort? Vad vore en fest utan musik? Ganska tråkig skulle nog många hålla med om. En fest där gäster själva kan få välja en musiklista är idag mer möjligt än för flera år sedan eftersom många musik-kanaler finns att tillgå på internet där olika prenumerationer kan medföra att man även kan ladda ner favoritmusiken och därmed få en fulländad musiklista som passar alla gäster på en fest.

Att kunna ha sin egen karaoke-kväll är vanligt på hemmafester. Hur roligt är det inte att få agera sin favorit-idol i sånger där man själv kliver in med sin röst för att sjunga. Underbart roligt där många gäster fullkomligt älskar detta och kan få en fest att bli hur lyckad som helst.

Musik kan också väcka tårar till liv och bidra med känslor av frihet och ha tröstande effekt vid exempelvis begravningar. Man kanske får gråta till tonerna av en sång eller psalm där minnen uppkommer och förknippar personen man tar avsked av i just den sången eller psalmen. Många människor säger sig mått något bättre efter att man fått tröst genom fina och vackra toner av musik på en begravning av någon man håller kär. Musik är en viktig aspekt för dessa tillställningar och kan bidra till att lättare kunna få ett fint minne i en tuff situation avseende just begravning.

Musikens värld väcker mångas känslor till liv. Musikaliska toner för romantikens stunder kan ha en stor inverkan. Tänk dig ett bröllop med första dansen på golvet för brudparet utan fin musik till? Visst kanske detta skulle vara fint ändå, men med musik till blir en händelse mer påtaglig. Att få föra sin brud över golvet i en dans man valt till egenvald musik kan göra både brudpar och gäster tårögda av lycka som förstärks med fin och ljuvlig musik till. Eller egenvald musik på bröllop där brudpar kanske valt mer upptempo-musik för sin första dans. Glädjen spritter i både ben och känslor där även gäster kanske faller in med dansrörelser i takt med musiken då dessa känslor blir förstärkta vid glad musik.

Dop är vackert. Vid dop spelas också musik. Idag är det vanligt att man kanske inte enbart spelar psalmer vid sitt barns dop utan väljer något annat mer modernt. Valet är fritt och vem kan inte tycka att sång i en kyrka är magiskt med atmosfären och ljudet av musiken som ökar mellan kyrkosalens väggar. Musiken som spelas för det lilla barnet som döps kommer för alltid förknippas barnet i minnet.

Genom musiken lever vi alla vidare.